Omgeving

Het dorpje Hummelo ligt op een steenworp afstand van Doetinchem, een stad met uitgebreide winkel- en uitgaansmogelijkheden. Ook de oude Hanzesteden Doesburg en Zutphen liggen vlakbij. De bezoeker treft hier honderden historische gebouwen, hofjes en veel speciaalzaken.

Het tussenliggende Achterhoekse platteland herbergt tientallen kastelen, landgoederen en verrassende musea. Maar denk ook aan een bezoek van een bijzondere tuin of een galerie.

 

Het Achterhoekse platteland

Vanaf de parkeerplaats van het hotel voeren de Domineeswandeling en de Enghuizerroute zo het dorp uit, het bos in. Er zijn wandelroutes voor een uurtje, maar ook voor langere tochten. De tochten voeren door bossen en langs weilanden met imposante boerderijen, waar de boerderijluiken nog de kleuren dragen van de kasteelheer. De omgeving biedt diverse golfmogelijkheden en leent zich uitstekend voor een mooie fietstocht. De Gouden Karper ligt hiervoor strategisch.
Verschillende bewegwijzerde routes voeren direct langs het hotel en diverse fietsknooppunten voeren rond en door Hummelo. Tevens zijn de pas aangelegde fietspaden langs de Oude IJssel zijn zeker de moeite waard. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar in het café. Klik op www.achterhoek.nl voor alle toeristische informatie over de Achterhoek.

In het buitengebied van Hummelo is een bezoek aan de beroemde kwekerij van Piet Oudolf aan te raden. Piet Oudolf heeft niet alleen in Nederland maar ook internationaal diverse tuinen en kleine parken ontworpen.
Naast deze kwekerij is galerie De Bisschop gevestigd. Dit is de galerie van Mariette Schouten en toont een vaste collectie van beelden van dieren en diverse wisselende tentoonstellingen.
Meer info: www.oudolf.com en www.galeriedebisschop.nl.

Naast het buitengebied van Hummelo is het naastgelegen dorpje Laag-Keppel aan de Oude IJssel ook het bezoeken waard. Dit veelzijdige dorpje heeft veel te bieden, breng eens een bezoek aan:

Een lange fietstocht langs de IJssel

Langs de meanderende IJssel onder Zutphen kun je heerlijk in de luwte fietsen. Ook vind je er historische hotspots als het oude stadje Doesburg.

Uiterwaarden van de IJssel
De eerste kilometers fiets je door het buitengebied van Doesburg. Je rijdt door de vochtige bossen van het Hekenbroek. Er leven hier veel vlinders, misschien zie je de Keizersmantel voorbij fladderen. Al snel kom je aan bij de IJssel. Langs de oevers is het heerlijk doortrappen met uitzicht op het kabbelende water en de graslanden in de uiterwaarden. Je kunt een uitstapje maken naar het pittoreske Bronkhorst dat zich graag als kleinste stadje van Nederland afficheert.

Middeleeuwse stad
Hanzestad Doesburg is een van de weinige Nederlandse steden die zo gaaf bewaard is gebleven. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog volledig intact. In de prachtig gerestaureerde oude binnenstad zie je veel karakteristieke monumentale panden en fraaie vestingwerken. De route eindigt bij Hotel Café Restaurant De Gouden Karper, één van de oudste horecabedrijven uit de streek. Het huidige pand stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het is een ideale plek voor een drankje en hapje.

Historie in Dieren
In Dieren kom je langs het NS-station. Vanaf dit station vertrekken niet alleen reguliere treinen, maar ook de stoomlocomotieven en klassieke rijtuigen van de VSM, ofwel Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Deze historische treinen maken een ritje over de oude Koningslijn naar Apeldoorn. Een stukje terug vind je in dezelfde straat (Burgemeester de Bruinstraat) aan de rivier L24. Op deze luisterplek leer je meer over de aftocht van de Duitsers uit Dieren. Wil je ook eens een rondje rondom Doetinchem fietsen? Fiets dan route 340475.

Ons gebied leent zich bij uitstek voor kortere trips of langere vakanties. Wandelen, fietsen, kunst kijken, wild eten, lekker slapen, sporten: het kan hier allemaal. En wat te denken van de schitterende campings en onze authentieke evenementen. Volop mogelijkheden om hier heerlijk te ontspannen, te genieten of inspiratie op te doen.

Dus doe zoals de Achterhoekse muzikant Bennie Jolink het zegt: “Kom achterumme!”

In het boekje “Achterommetjes” is al het moois van Drempt, Hummelo en Keppel na te lezen. 

Golfbanen
In de omgeving van De Gouden Karper bevinden zich diverse golfbanen:

Achterhoekse wijnen
Sinds een aantal jaren is door de komst van nieuwe druivenrassen en de ontwikkeling van nieuwe vinificatietechnieken nu ook wijnbouw in Nederland mogelijk. Vroeger alleen op uiterst beschutte plaatsen, tegenwoordig op grotere schaal. De vruchtbare bodem van de Achterhoek blijkt bij uitstek geschikt voor de teelt van wijndruiven! Menig Achterhoekse boer heeft dan ook het roer omgegooid en zich de kunst van het wijnmaken eigen gemaakt. In veel gevallen mede dankzij de inhuur van (buitenlandse) expertise.

Vandaag de dag wordt er in de Achterhoek op een klein twintigtal wijngaarden kwaliteitswijn gemaakt. De opbrengst per hectare was de eerste jaren nog uiterst beperkt, maar nu de wijnstokken inmiddels een aantal jaren in de grond staan, neemt de productie toe. Vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen worden geproduceerd, die vervolgens goed hun weg naar de consument vinden.

Deze Achterhoekse wijngaarden zijn door middel van diverse routes te bezoeken, meer info: www.achterhoeksewijnen.nl.

Wijnboerderij ‘t Heekenbroek, gelegen op 3km afstand van De Gouden Karper, leent zich uitstekend voor een rondleiding door de wijngaard met proeverij. Meer info: www.heekenbroek.nl.

Weten wat er verder te doen is is Hummelo, Keppel en Drempt? Kijk dan op www.hummelo.nl of op Achterhoek Agenda.